Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J37a31n 95R33á97ž

22. 7. 2018 14:55

K pojmu lichva: Chybou je, že není žádným zavazujícím předpisem stanoveno, od jaké výše se považuje úrok u půjčky za lichvu a u takto poskytnuté půjčky je pak vymahatelná jen splatnost jistiny dluhu.

Ustanovení § 1796 NOZ je čistě proklamativní a jeho výklad záleží na subjektivním posouzení arbitra. Tato nekonkrétnost může mít i tak absurdní důsledek, že jeden arbitr nepovažuje úrok 10% měsíčně u krátkodobé půjčky za lichvu a jiný může rozhodnut, že ve smlouvě o půjčce sjednaný úrok 15% p.a. (per anual) je lichvou, neb se dramaticky liší od standardu půjček poskytovaných bankami a zbaví dlužníka povinnosti úrok v této výši platit.

PS. Můj soukromý názor na rozhodnutí Babiše postavit Stuchlíka do čela pražské kandidátky Hnutí ANO je, že se jedná jen o další v řadě jeho naprosto špatných personálních rozhodnutí při řízení jeho politického projektu.

Je až z podivem,že člověk s tak špatným odhadem na lidi může relativně úspěšně řídit konglomerát společností jehož celková výkonnost je plně závislá na vhodném výběru řídících pracovníků v jeho samostatně působících složkách.

1 0
možnosti

P45e28t32r 96B85u44r62i17a29n

22. 7. 2018 15:29

Jak píšu níže, zastropování úroků z půjčky k ničemu nevede, protože každá půjčka má jinou nákladovost a ty náklady by se rázem objevily u půjčky jako poplatky. A zastropovat celkové náklady včetně úroků (například, že přeplatek půjčky nesmí překročit 30% jistiny) by zase znamenalo drastické pročistění poskytovatelů půjček ve prospěch pár nadnárodních společností, včetně úplné likvidace některých druhů úvěrů.

0 0
možnosti

J58i60ř52í 73F77o50g43e45l

22. 7. 2018 7:46

Když může být lichvář prezidentem Slovenska, tak asi může být i kandidátem ve volbách.:-P

3 0
možnosti

Tak Kiska to zkoušel chytit se v USA, neuspěl a doma zbohatl na půjčkách. A porazil Fica, což jsem fakt nečekal. Jinak - určitě banky nejsou 100% klaďasi a ti druzí opak - ale u těch "zlých" ta základní motivace - my víme, že nesplatíš a připravíme tě o vše - je mnohem, mnohem vyšší. Proto ty státní restrikce jsou nutné, to je fakt.

2 0
možnosti

P26e23t29r 81B84u10r75i97a57n

22. 7. 2018 13:13

my víme, že nesplatíš a připravíme tě o vše

tohle je zásadní a všeobecně rozšířená demagogie, kterou mají lidé zažranou pod kůži, aniž by o ní jakkoliv kriticky uvažovali selským rozumem.

1 0
možnosti

Firma nabízí půjčky lidem, kteří mají tak špatnou finanční situaci, že půjčku velmi pravděpodobně nebudou schopni splácet, proto jim serioznější firmy (banky) půjčit nechtějí. Naše firma z nich ty peníze ale bude postupně vymáhat, až je připraví o veškerý majetek. Naši klienti jsou finančně negramotní, s nízkým vzděláním a většinou v těžkých životních podmínkách, takže ani moc neví, že se nás až do bankrotu nezbaví.

Zdroj: https://marekkonecny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=671580

Co slovo to lež, nebo primitivní idiocie. Vy tomu naprosto nerozumíte, nevyznáte se v tom a jediným vodítkem k napsání tohoto blogu, mimo osobní frustrace z pária, jsou články z bulvárního tisku. Napsat, že nebankovní finanční firmy vymáhají z klienta peníze až dokud ho nepřipraví o majetek je jako napsat, že mlíko se vyrábí v mlíkárně. Ostatně ohledně vašeho IQ nemám vyšších mínění. Proč si berete za téma blogu něco, o čem naprosto nic nevíte, nepohybujete se v tom a jediným impulsem k napsání je přečtení si krátké zprávičky v Blesku, že ČNB od nového roku zaštiťuje celý úvěrový trh?

3 1
možnosti

...neuměl bych to napsat lépe. Píšu jedničku s hvězdičkou a pochvalu před nastoupenou jednotkou. Myslím to vážně, protože se mi také zdálo, že někdo si přečetl "někde něco" a rozhodl se o tom napsat blog-článek se svým pohledem na věc, aby náhodou někdo nechápal něco špatně. Každý článek, rozhovor a pod. lze pochválit, pohanět, rozcupovat na kousíčky a přitom neříct nic nového, podstatného, což je případ "úžasného" článku, který pouze vyjadřuje vztah autora k politice politikům.

1 0
možnosti
Foto

Psychickými potížemi a nemocemi trpí nejméně tři milióny Čechů. Do psychiatrických ambulancí dochází a léky užívá asi půl miliónu z nich. Vyplývá to ze studií, jejichž výsledky před několika dny zveřejnila Česká psychiatrická společnost. Jak je to možné, když medicína nabízí záplavu vysoce účinných léků proti úzkostem a depresím? Jak to, že ještě nejsme všichni šťastní, veselí a spokojení?

To se nedivím, asi jsou všichni zadlužení na 20% úrok u šmelinářů a na dveře domku jim buší exekutor. :-(

1 0
možnosti

To je takový problém určit procento úrokové sazby jako hranici lichvy? Například 10% ?

0 0
možnosti

Ano je. A to dost velký.

0 0
možnosti

Jj, je to svinstvo pod ochranou státu...smutné...Rv

0 0
možnosti
Foto

Tak jsem se podíval o co jde....férová pujčka s RPSN 82 až 250 procent.To opravdu lichva nebude....RvJen další šmejd co vydělává na zoufalých a finančně negramotných chudácích se cpe do politiky s podporou Babiše.Hnus.

0 0
možnosti

P67e64t91r 58B13u45r71i51a91n

22. 7. 2018 13:11

RPSN je naprosto nic neříkající číslo. Bylo zavedeno po zoufalých výkřicích o tom, že chudáci v nouzi tomu nerozumí, nevědí, neznají a jsou nestydatě okrádání, tak aby si to mohli jednoduše porovnat. Ale popravdě jeho výpočet je ještě složitější než výpočet prosté úrokové sazby a o mnoho víc matoucí. Např. RPSN 250% u půjčky 10 000kč rozhodně neznamená, že zaplatíte sakumpikum 25 000kč. Mnohdy se dokonce může stát, že i když na nějaké půjčce přeplatíte víc, bude mít nižší RPSN než srovnatelná půjčka ve stejné výši, kde přeplatíte celkově méně.

1 0
možnosti
Foto

I35v14a61n 77M16a71r21e25k

21. 7. 2018 20:20

Naši východní bratři Slováci mají pro to daleko výstižnější pojmenování, lichva = úžera, lichvář = úžerník, je to daleko adresnější.;-( Rv

4 0
možnosti

........no, teď jste mne teda přesvědčil. Protože jsem téměř nesvéprávný id..t, tak jsem potřeboval odporný (promiňte, odborný) výklad toho, jaký člověk vlastně je a za koho se vydává. Teď jsem už konečně "při zemi", protože mne konečně někdo svítil. Bez řádného poučení bych žil v bludu a myslel si, že banky a nebankovní sektor půjčuje lidem proto, že je mu jich opravdu líto., v jaké jsou situaci. A že když třeba bance někdo nesplatí, že jen mávnou rukou. Při čtení mnohých blogů a článků uvažuji často nad tím, zda jejich autoři při psaní často protichůdných vysvětlení činí také eticky. Také nechápu, jak je možné, že náš systém umožňuje takováto neetická jednání. Úplně nejmodernější je nyní, vyhledat na někoho něco z minulosti. Zajímalo by mne, kolik poslanců a senátorů by prošlo s čistým štítem sítem kontroly, zda neudělali v životě něco, co se dá zkritizovat. "Kdo čistý jest, nechť hodí kamenem". V podstatě je většině lidí jedno, kdo bude mít které korýtko, podivné na tom je, že jsou lidé, kteří musí ostatním vysvětlit, že to je ...ale úplně jinak, aby náhodou někdo neuvažoval pokud možno svým rozumem..... nemá smysl dál diskutovat....

2 0
možnosti
Foto

Nikdo nepůjčuje proto, že je mu někoho líto. Každý půjčuje proto, aby vydělal.

3 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1555x
48let, zaměstnanec a otec dvou dětí.