Taky poznáte, kde v supermarketu najdete brambory? Můžete zavřít oči a následovat lehce nahnile zatuchlou pachovou stopu. Ta vás zavede do míst, kde najdete brambory ve dvou odlišně barevných igelitových pytlících A, B nebo B,C. V luxusnější podnicích možná o jeden druh více.
A co teprve po příchodu domů - nahnilé vyhodíte, z nasekaných vykrojíte větší poškozenou část a ze zbylých odstraníte černavé čí bělavé části dužiny. Protože se v pytlíku vyskytuje více druhů, tak výsledná kašovitá směs obsahuje pikantní křupavé kousky. Chuť? Strašná!
Naši dotovaní zemědělci bohužel neumějí vyprodukovat obyčejné kvalitní brambory!
Jak z toho ven?
1. Pečlivě kontrolovat kvalitu této základní potraviny - to je úkol pro našeho pana ministra, aby tím zaúkoloval SZPI, aby nastavila požadavky na kvalitu a začala rozdávat pokuty řetězcům a ty si rychle vycvičí své tuzemské dodavatele.
2. Ochutnat jiné než české brambory - např. v jednom řetězci mají brambory z Francie nesrovnatelně vyšší kvality, sice dražší, ale stojí to za to.
3. Rozhodnout se, nejíst každý levný hnus.